top of page
pikes-legal-aktuality.jpg

Články

monsterDOWN.png
Vyhledat
  • Obrázek autoraNikola Szabó

Jak bude vypadat zákon na regulaci Airbnb

Že spolu se senátorem Markem Hilšerem chystáme zákon na regulaci Airbnb, jsme Vám už prozradili v článcích na blogu i přes sociální sítě. V dnešním článku Vám tento návrh zákona představíme trochu detailněji.


O negativních vlivech krátkodobých pronájmů už asi všichni ví. Podoba města se postupně přetváří na turistická letoviska a v historických částech měst jsou ubytovaní už jen převážné turisté, kteří nemusí být vždy ohleduplní k místním. Původně platforma pro sdílenou ekonomiku se z velké části přetvořila na nový typ podnikání bez jasných pravidel.


Problémy, které přináší krátkodobé pronájmy, se snaží řešit i další země. Vznikají zákony například ve Francii nebo Německu a právě ty se pro nás staly největší inspirací. Stejně jako tam, i my řešíme legislativu komplexně.

Základními principy tohoto návrhu je posílení pravomocí obcí a definování práv a povinností platforem a hostitelů.


1) Primární rezidence

Podle francouzského vzoru jsme definovali pojem “primární rezidence”. Pro primární rezidenci platí mírnější pravidla než na jiné byty. V primární rezidenci má hostitel trvalé bydliště, musí v něm přebývat po většinu roku a k pronájmu musí poskytovat maximálně 50 % bytu. Aby firmy nemohly rozepsat tyto primární rezidence na bílé koně, zařadili jsme ještě podmínku vlastnit byt po dobu minimálně 5 let.


2) Licenční oprávnění

Stejně jako Barcelona, i náš návrh problém krátkodobých ubytování řeší registračními čísly. Licenční oprávnění, které bude muset získat hostitel dává obcím větší kontrolu nad bytovým fondem. Také informace o hostitelích, které tímto způsobem získá, pomůžou ve vymahatelnosti jejich povinností.


3) Vymahatelnost

Zajištěním vymahatelnosti povinností hostitelů přímo by se předešlo složité komunikaci s platformou. Ta samozřejmě nechce poskytnout data o svých uživatelích a raději zaplatí vysoké pokuty.

Tímto zákonem nechceme omezovat sdílenou ekonomiku, ale nastavit pravidla pro nový druh podnikání, který vznikl. Sledujte náš blog nebo sociální sítě a zjistíte, jak to se zákonem dopadne.

bottom of page