top of page
pikes-legal-aktuality.jpg

Články

monsterDOWN.png
Vyhledat
  • Obrázek autoraNikola Szabó

Spustili jsme platformu Dodružstva.cz

Spustili jsme naši platformu Dodružstva a při té příležitosti jsme uspořádali snídani, kde jsme se představili novinářům. Mluvilo se o našich cílech, o tom jak celý proces funguje i o důležitých výhodách pro zájemce o bydlení.


Snídaně se konala v Café CAMP, krásném místě věnovaném architektuře a městskému plánování, kde o výborné jídlo a kávu není nouze. Prezentace se ujali zakladatelé Dodružstva Jan Eisenreich a Ladislav Drha.


Na úvod jsme začali vysvětlením, o čem projekt je a jak funguje. Následovala zajímavá historie o družstevním bydlení u nás. A nezapomněli ani na nejzásadnější výhody, které platforma Dodružstva nabízí. Mezi ně patří levnější financování vlastního bydlení, protože družstvo jako celek snáze dosáhne na hypotéku. Tu pak lze splácet měsíčními splátkami zpravidla výrazně nižšími než v případě osobního vlastnictví. Díky absenci developera se o jeho marži také snižují náklady na výstavbu a zájemci mají možnost podílet se na rozhodování už od začátku. V neposlední řadě byla zmíněna i transparentnost celého procesu, který zajišťuje interní IT systém přístupný všem členům družstva.


Po zodpovězení otázek novinářů jsme měli možnost poskytnout televizi Prima krátký rozhovor o družstevní výstavbě. Mohli jste ho vidět 16. listopadu ve Velkých zprávách v krátké reportáži, která se věnovala tématu současné bytové krize.

Za zmínku stojí i naše inspirace v tzv. baugruppen, fungujících zatím pouze v Rakousku a Německu. Pojem baugruppe označuje skupinu lidí, kteří se spojili, aby si postavili vlastní bytový dům a poté v něm žili. Vytváří si tak kvalitní bydlení podle vlastních představ s výrazně nižšími náklady. Tímto způsobem mohou vytvářet nejen své vlastní budoucí bydlení, ale i život v něm jako komunity.

bottom of page