top of page
pikes-legal-aktuality.jpg

Články

monsterDOWN.png
Vyhledat
  • Obrázek autoraNikola Szabó

Je neplacení autorských poplatků trestným činem?

V minulém článku jsme rozebírali otázku televizních a rozhlasových poplatků. Jak je to ale s autorskými poplatky? Lze neplacení autorských poplatků považovat za trestný čin?


Podle Ústavního soudu v Brně ne. Neplacení autorských poplatků se nesmí řešit jako trestný čin, ale ochranné svazy je musí řešit občanskoprávní cestou. Stát nebude řešit tyto záležitosti za soukromé subjekty a trestní řízení by přišlo v úvahu až po vyčerpání všech možností. Musí tomu předcházet občanskoprávní jednání, případně přestupkové řízení.


Ústavní soud v Brně toto rozhodnutí vydal na základě ústavní stížnosti zlínského podnikatele, který odmítl platit autorské poplatky ochranným autorským svazům ve svém sportovním baru s tím, že platba koncesionářských poplatků televize a rozhlasu je dostatečná.


Přestože s tím Ústavní soud nesouhlasil, i tak zrušil rozsudky Okresního soudu v Kroměříži a zlínské pobočky Krajského soudu v Brně, které rozhodli o podnikatelově vině.


Podle ÚS totiž tyto ochranné svazy zneužívají státní orgány k řešení problémů místo toho, aby samy za své klienty řešily. V trestním řízení má stát zachovat zdrženlivost a používat trestní právo jen v krajním případě, kdy selžou všechny ostatní mechanismy.


Společenská nebezpečnost neplacení těchto poplatků je podle ústavních soudců zanedbatelná a správci autorských práv nesmí přenášet své povinnosti na stát.

bottom of page