top of page
pikes-legal-aktuality.jpg

Články

monsterDOWN.png
Vyhledat
  • Obrázek autoraRadek Mikulka

Píšeme zákon na regulaci Airbnb

Připravujeme návrh zákona na regulaci krátkodobého ubytování, tedy zejména Airbnb. Zákon vzniká pro pana senátora Hilšera, který se negativní dopady Airbnb rozhodl řešit zákonodárnou cestou. O tomto návrhu poskytl rozhovor časopisu RESPEKT jeden z našich právníků Mgr. Jan Eisenreich.


Momentálně mají samosprávy obcí a měst svázané ruce, co se týče kontroly nad jejich podobou. Proto budou v našem návrhu zásadní tři aspekty, regulace krátkodobého ubytování, poskytnutí pravomoci obcím k tomu, aby si samy mohly toto ubytování regulovat a aby mohly regulaci vymáhat. Obce by tak měly dostat účinné nástroje, které dnes postrádají.


Zásadním argumentem proti Airbnb je z právního hlediska fakt, že byty jsou užívány k účelu, ke kterému nejsou podle územního plánu a částečně dle stavebního zákona určeny. Proti tomu se ale dnes staví starý judikát Nejvyššího správního soudu, který zahrnuje ochranu vlastnického práva. Jedná se ale o 15 let starý judikát, který s touto problematikou vůbec nepočítal. Ospravedlňuje tedy krátkodobý pronájem, ale dnes ve zcela odlišné situaci.


Tento judikát by v případě úspěchu našeho zákona stále platil, ale obě věci by nebyly v rozporu, protože obec by měla pravomoc zakázat nebo regulovat poskytování krátkodobých ubytování.


Další otázka je narušování vlastnického práva druhých právě poskytováním krátkodobého ubytování, například vůči ostatním obyvatelům bytového domu. Tento druh sporu ale v zásadě řeší Nejvyšší nebo Ústavní soud a výsledek je těžko předvídatelný.


Naším cílem je tedy dát obcím pravomoc a účinné nástroje, abychom dosáhli kontroly nad životem a podobou těch regionů, které jsou platformami pro krátkodobá ubytování nejvíce zasaženy.

bottom of page