top of page
pikes-legal-aktuality.jpg

Články

monsterDOWN.png
Vyhledat
  • Obrázek autoraNikola Szabó

Nebuďte jako Mikuláš. Zaregistrujte si ochrannou známku!

Kdyby si totiž Mikuláš správně zaregistroval ochrannou známku na své služby, neexistoval by Santa Claus.

A co má společného Santa s Mikulášem?

Hlavně původ. Svatý Mikuláš, biskup ze 3. století, pochází z dnešního Turecka. Byl štědrý k dětem a pomáhal chudým námořníkům. Od té doby je jejich patronem.

Na jeho počest se dětem rozdávají drobné dárky a jídlo. Má červený plášť, červenou biskupskou mitru, biskupskou zkrácenou hůl a knihu se jmény všech dětí.

Později se ale Mikuláš „přistěhoval“ i na sever. Tam se přejmenoval na Sinterklaase. Od severského boha Odina si vypůjčil ježdění na koni a ponožky nad krbem. Původně v nich bylo krmení pro jeho létajícího koně, za které děti dostaly cukrovinky.

No a už chyběl jen krůček k Santovi. Stačila chyba přepisu Sinterklaase holandských přistěhovalců do USA na Santu Clause.

No a posuďte sami.


Kdyby si Mikuláš zaregistroval ochrannou známku na své služby, nic z toho by se nemohlo stát. Santa by si jen tak nemohl vykračovat v jeho plášti, rozdávat dárky a propagovat beztrestně cizí služby.

Musíme ale uznat, že správně registrovaná ochranná známka musí být zapsána v rejstříku ochranných známek, který vede Úřad průmyslového vlastnictví. Jenže ten u nás vznikl v roce 1993 a Mikuláš by ho tedy s největší pravděpodobností nezažil.

bottom of page